Пациентите с отложени сърдечносъдови операции придобиват тревожност

"Забраната на плановите операции затруднява хората с хронични заболявания. Смъртността се увеличава на хората с хронични заболявания не само в България, но и по целия свят", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Асен Келчев, началник отделение по Кардиохирургия  Аджибадем Сити Клиник.

"Гледаме да минем през тази здравна криза с най-малко поражения", добави той.

"Спешна операция е тази, която се извършва при животозастрашаващи състояния. Повечето сърдечни операции са такива", поясни специалистът.

Учен обясни защо тежко болни от COVID-19 умират по-често през нощта

"Нашите пациенти в болницата са максимално защитени. Протоколът, зададен от Здравното министерство, се спазва стриктно", категоричен бе д-р Келчев.

"Пациентите с отложени сърдечносъдови операции придобиват тревожност, което също не е полезно за тях. Болните със сърдечносъдови заболявания са в най-голям риск, както при наличието на  COVID-19, така и без него", каза още той.

Кои лекарства да избягваме при COVID-19

"Този вирус е изключително странен, защото може да протече по безброй различни начини при различни хора", добави лекарят.

"Минимално инвазивната хирургия се развива в световен мащаб още преди COVID-19. Ние следваме тази тенденция. Защото тези интервенции са много по-щадящи спрямо пациентите", заключи гостът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.