Ученици, общественици и политици отбелязаха годишнината от рождението на поета

Днес се навършват 143 години от рождението на Пейо Яворов. Той е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на XX век.

„Непознатият Яворов”: Книга с нови стихотворения и документи за поета

В Благоевград ученици, общественици и политици отбелязаха годишнината от рождението му. Пред бюст-паметника на поета ученици от Девето основно училище в града, чийто патрон е Яворов, припомниха моменти от живота му.

„Пейо Яворов съчетава силата на перото и на меча, бидейки революционер и в същото време особено лиричен поет”, каза за БТА директорът на историческия музей в града д-р Кирил Алексиев.

„Той изключително силно изживява големите катастрофи в своя живот, независимо дали са в личен план, или са свързани с революционното дело”, посочи д-р Алексиев. „Неговата чистота като човек, който чувства, живее и гори в това, с което е зает, го прави толкова харесван от българската общественост и затова го приемаме толкова близък”, каза историкът.

Кой е младият поет, сравняван с Яворов?

По думите на директора на историческия музей в града, Яворов е една от силно почитаните личности от жителите на Благоевград. Един от първите паметници, който се изгражда в Горна Джумая /днешен Благоевград/ е именно на Пейо Яворов. Неговото име носят и основен булевард, училище и най-голямата зала в Благоевград.

Днес ученици, представители на културния живот в града и политици поднесоха венци и цветя в знак на почит пред живота и делото на поета и революционер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.