Премиерът огледа на място пораженията от придошлата река Места край село Блатска

Правителството ще помогне за възстановяването на моста на Хаджидимово, който беше разрушен от придошлите води на река Места, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът Борисов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пристигнаха на място, където лично увериха гражданите, че в най-кратки срокове мостът ще бъде възстановен, след като водата се оттече. Борисов и Нанков направиха оглед и на дигата, която също има нужда от ремонт.

„Виждате колко е бърза водата. Дигата трябва спешно да бъде възстановена“, добави министър-председателят. Премиерът Борисов пое ангажимент да разговаря с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за възможностите да се помогне на Хаджидимово за изграждане на физкултурен салон към училището в града.

"До събота трябва да го направим", обеща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе заедно с премиера. Затова, когато се оттече малко водата, веднага ще започне да се възстановяват щетите.

По-рано днес правителството отпусна и 600 хил. лв. за ремонт и благоустрояване на централна улица „Климент Охридски“ в Хаджидимово. Премиерът Бойко Борисов се ангажира също да обсъди с министъра на младежта и спорта Красен Кралев начините да се помогне на село Блатска за възстановяването на стадиона, който беше залят от реката.

Вчера буйните води скъсаха дига, водата подкопа пътя и срути моста. Така жителите на Блатска останаха без пряка връзка за общинския център и град Гоце Делчев. Има обиколен път, но той удължава разстоянието с повече от 30 км в едната посока.

 

Във Facebook Борисов коментира и инфраструктурните проекти.

„Половината от строителните дейности по тунела „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени. Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година", написа премиерът.

„Напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение", обяснява Борисов.

„АМ „Струма" е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме. Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на „Хемус", „Европа", пътя Ботевград - Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил", пише още министър-председателят.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.