Според дружеството намаляването на цената на водата може да е само до 4%

Реалистичното намаляване на цената на водата в Сливен е с до 4 на сто, а не със 13,9 процента, заяви управителят на местното ВиК дружеството инж. Севдалин Рашев. Той съобщи, че дружеството е обжалвало решението на Комисията по водно и енергийно регулиране пред Върховния административен съд.

Прокуратурата: КЕВР да коригира цената на водата заради ниско качество

Цената за кубик вода от януари 2021 година е с 39 стотинки по-малко или 2,38 лева с ДДС.

Инженер Рашев коментира, че при формирането на цената на водата държавният регулатор не е взел под внимание факта, че заради засушаването на язовир "Асеновец" за водоснабдяването на Сливен се използва електроенергия и това оскъпява водата.

Той каза, че с новите бизнес планове на дружеството няма да се залага само на гравитачно водоснабдяване, а ще бъде включен смесен способ:

"Поне 50% от водата трябва да бъде добивана с електроенергия, за да може язовирът да бъде и като резерв, и да имаме достатъчно количества за намаляване на цената на водата".

Рашев каза още, че във ВиК-Сливен не са предвидени съкращения на персонала.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БНР