Предстои по делото да бъдат извършени още разпити и експертизи

Районната прокуратура във Враца разкри подробности около разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

До момента е извършен оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете. Разпитани са 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия. Извършени са четири претърсвания и изземвания от имоти в Мездра и околни села.

Кметът на Мездра: Няма напрежение в града

Иззети са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, както и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишния Т.Т.

По делото са назначени балистична, дактилоскопна, съдебномедицинска и две химични експертизи, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., както и комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

ЕКШЪН В МЕЗДРА: 70 души щурмуваха къщата, в която почина дете (ВИДЕО+СНИМКИ)

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в Мездра. Внесени са искания за предоставяне на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

Спрямо обвиняемия Д.Й. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районния съд в Мездра от 11 януари.

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление. Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

Във връзка с хулиганските действия и повреждането на имущество в града вчера, са задържани 5 лица по Закона за МВР, съпричастни към извършените деяния. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.

По досъдебното производство е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са 12 свидетели, назначена е  техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети и др.

Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.