Румен Радев направи официално обръщение към нацията

Президентът Румен Радев обяви датата на парламентарните избори напролет. Вотът ще се състои на 4 април, за което вече държавният глава е подписал указ. 

Според Радев изборите придобиват съдбовно значение. Той подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

„Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса по броене на бюлетините и оформянето на изборните протоколи”, добави той.

 

 

Държавният глава беше категоричен, че от отговорността на институциите зависи съхраняването здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес. 

Според него, макар отдавна да е било известно, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя от отговорните институции не е предприела адекватни законови и организационни мерки в настоящите условия.

„Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Откритите дискусии показаха, че въпросите са повече от отговорите”, обърна се той към участвалите в срещите на „Дондуков” 2.

По думите му всеобщ бил консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки. „Имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност”, обясни президентът.

Той още смята, че преодоляването на „дълбоката” криза, необходимите реформи и решенията за възстановяване, модернизация и пълноценна европейска интеграция, изискват час по-скоро да има легитимен парламент и активно, адекватно и действено правителство.

„В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовката специално на такива избори, изискват време и пълна мобилизация”, допълни той.

Държавният глава поиска осветляване на изборната администрация на всички нива и на „Информационно обслужване, както и актуализиране на избирателните списъци. 

Радев обясни, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса по сертифициране и тестване на машините за вота. За последната партида от тях е получил уверение, че ще бъде доставена 25 дни преди вота.

„Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български граждани и не по-маловажно – да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен”, заключи президентът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.