Измененията засягат гласуването на карантинираните и българите в чужбина

Ден след като стана ясна датата на парламентарните избори, управляващите внасят законови промени. С тях ще се даде възможност на карантинираните да гласуват. За членовете на ЦИК и гласуващите ще има осигурени предпазни средства в условията на епидемична обстановка.

 ОФИЦИАЛНО: Президентът обяви датата на изборите

ГЕРБ предложиха промените в Закона за извънредното положение на извънреден брифинг в петък. А целта според тях е да се гарантира правото на вот на всички българи. 

"Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас, както е предвидено в Изборния кодекс за хората с увреждания. Затова ЦИК ще изработи правила как ще гласуват – с подвижна урна или в специални секции. Трябва да се гарантира здравната сигурност на българските избиратели. ЦИК ще осигури средства за индивидуална защита на членовете на СИК и на всички участници в изборния процес като изработи специални протоколи и мерки за осигуряване на специфичните противоепидемични мерки в условията на епидемията от коронавирус", обясни председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Вносителите са се поучили от практиката на други държави, които са провели избори в условията на пандемията от COVID-19 като Русия, Франция, Румъния. "Смятаме, че ще дадем по този начин възможност на всички български граждани да участват в изборите", подчерта Дариткова.

Част от другите предложения са гражданите с изтекли лични документи да могат да се идентифицират с тях пред СИК, за да се избегне струпване пред органите, които издават нови документи за самоличност. Всички мерки ще бъдат съобразени с изискванията на здравните власти, НОЩ и НВЩ.

От "Обединени патриоти" се обявиха "за" предложенията на ГЕРБ.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските служби ЦИК със свое решение ще определя, в зависимост от ситуацията в съответната държава, броя на членовете на СИК, който обаче не може да бъде по-малък от трима, допълни зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов.

 

 

Младен Шишков от католическата общност в България пък попита президента на какъв принцип е избрал датата за вота.

"Ако е на случаен принцип, това показва изключителна некомпетентност в администрацията на президента. Ако не – това означава целенасоченост към точно определена група от хора, които са разделени, този път на религиозна основа", изрази възмущението си той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.