Целта му е да ускори ваксинационната кампания в страната

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви, че възнамерява да открие хиляди центрове за ваксиниране, за да ускори ваксинационната кампания в страната, предаде Франс прес.

Байдън получи новия си официален президентски акаунт в Twitter

"Ще използваме всички ресурси на федералното правителство, за да създадем хиляди центрове за ваксиниране близо до хората", във физкултурни салони, училища и стадионите, заяви той на пресконференция вчера в имението си в Уилмингтън, щата Делауеър.

Правителството на Байдън ще положи усилия да ваксинира всички на възраст над 65 години и хората, работещи на първа линия, като целта е през първите 100 дни на управлението му срещу COVID-19 да бъдат ваксинирани 100 милиона души, предаде Ройтерс.

Екипът на Байдън каза, че след встъпването си в длъжност на 20 януари новият президент ще използва Закона за отбранителното производство, за да увеличи доставките на флакони за ваксини, спринцовки, игли и съответното оборудване с цел да ускори ваксинирането на американците.

Лейди Гага и Джей Ло ще пеят на церемонията по встъпване на длъжност на Байдън

Съгласно плана на Байдън щатите, които използват своята Национална гвардия във ваксинационната кампания, ще бъдат възмездени от федералното правителство. Байдън призова да се осигурят повече ваксини за по-бедните райони, които сега не получават нужното обслужване от държавните болници и аптеки. Байдън планира също маркетингова кампания, която да убеди скептичните към ваксината да се имунизират.

Сега е време да си поставим големи цели и да ги преследваме смело и убедено, тъй като здравето на нацията е буквално заложено на карта, заяви той. Байдън заяви още, че макар и скромна по мащаб и охранявана от хиляди войници и представители на правоприлагащите органи церемонията по встъпването му в длъжност ще даде на света "ясен знак, че Америка се завръща".

Той каза, че има пълно доверие в способността на правоприлагащите органи да гарантират достойното и мирно протичане и сигурността на това събитие и отбеляза, че екипът му работи в тясно сътрудничество с органите на реда.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.