Жителите се събраха в центъра на селото

Жители на пловдивското село Брестовица излязоха на втори протест срещу качеството на питейната вода.  Те се организираха да се съберат на протеста в групи по 15 души, за да спазят противоепидемичните мерки.

Пловдивско село излиза на протест заради негодна за пиене вода

Жителите се събраха в центъра на селото, за да изразят своето недоволство срещу цената на водата, която продължават да плащат, въпреки че тя е с наличие на манган. Последните проби сочат, че нормите на манган са надвишени 32 пъти. От ВиК - Пловдив казват, че решението на проблема е нов водоизточник и нов водопровод. Това обаче изисква пари и време, посочват хората от  Брестовица. 

 

 

От водното дружество осигуряват питейна вода с една водоноска, която не е достатъчна за всички над 4 000 жители. Възрастните хора пък не биха могли да носят водата си, твърдят протестиращите. 

МАНГАН ОТ ЧЕШМАТА: Кой е виновен за замърсяването на питейната вода в пловдивско село?

"От ВиК поеха ангажимента пред мен и областния управител да се вземат няколко мерки, като след излизане на становището на комисията вероятно ще бъдат подменени водоизточниците или изолирани. Оттам идва следващия етап с подмяната на довеждащия водопровод. Тази подмяна е по-трудна и вероятно ще са нужни повече средства.", обясни кметът на с. Брестовица Любо Радев.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева увери, че по проблема се работи още от лятото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.