Ваксинирането ще започне след проверка и одобрение от Агенцията по лекарствата

Партида от китайската ваксина на компанията "Синофарм" в размер 1 милион дози пристигна в Сърбия, съобщи ТАСС. Самолетът с ваксините кацна тази сутрин на белградското летище "Никола Тесла". В церемонията по посрещането на ваксините участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и посланичката на Китай в Белград Чен Бо.

Китайската ваксина е ефикасна срещу вариациите на коронавируса

"Ние помолихме президента на КНР Си Цзинпин и китайците ни предоставиха най-крупната досега партида ваксини. Това е невероятно нещо, което означава много за нашата страна", заяви Вучич. По думите му ваксината е била продадена на Белград с отстъпка.

Ваксинирането с китайския прерапат ще започне след проверка и одобрение на ваксината от Агенцията по лекарствата на Сърбия. Вучич смята, че китайската ваксина ще получи одобрение от сръбския фармацевтичен регулатор в близките дни. Преди това сръбският лидер не изключи, че ще се васкинира с китайския препарат.

Сръбският лидер каза също, че Белград по-рано се е договорил за купуване на 1,8 милиона дози ваксини по европейската програма COVAX, но Сърбия още не е получила по тази програма нито една доза ваксини, независимо от това, че е платила на ЕС за разработване на ваксината 2 милиона евро, а след това още 4,87 милиона евро.

Kитайска фирма твърди, че ваксината й срещу COVID-19 е с 97% ефективност

Вучич каза, че въпреки участието си в програмата COVAX Сърбия е получила всички дози ваксини въз основа на двустранни споразумения с производителите.

На 24 декември в Сърбия започна ваксинация с препарата на американската компания Пфайзер. На 31 декември Агенцията по лекарствата на Сърбия разреши прилагането на руската ваксина "Спутник V" , а от 6 януари започна ваксинирането с руската ваксина. В страната са пристигнали 2,4 хиляди дози от руската ваксина, а в края на януари се очакват по-големи доставки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща

Източник: БТА