В сила е жълт код за опасно студено време

Отчетоха най-студеният ден от началото на зимата. Температурите паднаха под -25 градуса по най-високите върхове у нас. И вечерта термометрите ще гонят стойности от минус 5 до минус 15 градуса, а през деня - от нула до минус 5 градуса. В сила за цялата страна е жълт код за опасно студено време.

-27 градуса на връх Мусала

През деня облачността ще е с разкъсвания, но и със символични превалявания от сняг в някои райони на Северна България. Вятърът - с умерени, студени пориви.

В планините ще е ледено студено с температури следобед от минус 11 до минус 16 градуса в зависимост от височината. Облачно със слаби снеговалежи в западните планински масиви.
В понеделник слънцето ще преобладава с повече ясни часове над Южна България.

 

 

Остава студено, особено във времето рано сутрин и късно вечерта. Температурите навсякъде ще са с градус - два по-ниски спрямо неделните стойности.

 

 

От вторник ще започне плавно нахлуване на по-топъл въздух от запад на изток, което ще продължи до края на седмицата. Ще задуха южняк, който ще вдигне температурите. Нов период с валежи се очертава в края на седмицата с преминаването на пореден циклон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.