Премиерът и президентът не са на едно мнение

Първите мъже в държавата отново влязоха в задочен спор за изборите и пандемията. Първо премиерът Борисов заяви, че "инатът не е помогнал на никого", визирайки гласуването на 4 април, което съвпада с католическия Великден. Президентът Радев отвърна, че покрай пандемията от бюджета са били източени милиарди.

Радев: Нека 4 април да бъде Великден и за възкръсващата демократична България

Радев коментира темата от София, където взе участие в тържествен ритуал в римокатолическата катедралата „Св. Йосиф”. Той заяви, че когато изборите са редовни,партиите нямат право на претенции. А коментарът на Борисов дойде от Раковски. Според него инатът в политиката не е помогнал на никого.

Президентът Румен Радев коментира за първи път критиките по отношение на посочената от него дата за изборите - 4-ти април. 

„Нека да си пожелаем 4ти април да бъде Великден не само за нашите братя католици и арменци, но и Великден за възкръсващата демократична България. Когато изборите са редовни, партиите нямат право на претенции към датата”, смята президентът.

Коментарът на Борисов дойде от Раковски, където премиерът посети местен католически храм.

„Какво да направим така стана. Инатът в политиката на никой не е помогнал. Сега да се чудят да гласуват или да празнуват”, каза той.

Борисов: Осигурили сме втората доза от ваксината за всички имунизирани

В дискусията се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Ние, като политическа партия, нямаме претенции. Датата беше първо 28 март, незнайно защо премина на инат на 4ти април. Само и само да се оправдаят консултациите, абсолютно безмислени”, каза тя.

Президентът отправи и нови критики към кабинета за справянето с корона кризата.

„Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията. През тези месеци бяха източени милиарди от държавния бюджет”, заяви Радев.

„Успяваме да управляваме кризи, затова и с най-меките мерки срещу COVID-19 сме на 27-о място в Европа по заболеваемост и заводите в България работят. 1,3 милиарда лева сме дали от социалното и икономическото министерство за подкрепа на бизнеса. Само за тук, за тази зона, е към 7 милиона”, отвърна Борисов.

В разгара на политическите спорове дойде и позицията на Католическата църква.

„Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментераме или участваме в тях”, заяви Ива Михайлова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.