Доц. Кунчев разясни до какви решения се е стигнало

Учениците от 7, 8 и 12 клас най-вероятно ще бъдат първите от прогимназиалния и гимназиалния курс, които ще се върнат в класните стаи на 4-ти февруари. Това стана ясно след среща на ръководствата на здравното и образователното министерство. Окончателно решение ще бъде взето през следващата седмица.

Министър Ангелов: От 4 февруари три класа може да се върнат в училище

Планира се в училище да се върнат децата от три класа - най-вероятно това ще са учениците от 5, 7 и 12 клас. Датата, която се обсъжда, е 4-ти февруари.

След проведената среща обаче окончателно решение за това дали учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училищата все още няма, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев .

„Стигна се до няколко варианта за приоритетните класове, каквито са 7, 8 и 12, с които ще започнем. Има виждане как това да стане чрез график на посещенията, така че да не са всички в училище едновременно. Подробности ще бъдат изработени и представени от МОН”, уточни доц. Кунчев. 

Вълчев: Учениците ще се върнат в клас през февруари чрез редуване

Той посочи, че се разглежда вариантът в училище да присъстват средно около 38-40% от учениците от тези три класа, които ще се редуват. 

„Условието  е едно - да задържим ниската заболеваемост. Тя трябва да бъде под 120 на 100 000. Ако има рязка смяна и повишаване, ние ще се върнем към изцяло дистанционното обучение”, категоричен беше здравният инспектор. 

Кунчев информира, че вероятното връщане на учениците ще бъде на 4-ти февруари, но все още не е взето окончателното решение.  

 

 

„Към момента имаме съгласие, че част от класовете ще се върнат. Връщайки се обаче в класната стая, ще минем на варианта „редуване”. Две седмици започват 8 клас, 7 и 12, в зависимост от училището. След което две седмици ще бъдат отново в обучение в електронна среда”, поясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.