Идеята е да няма масово струпване на всички ученици в училище

Здравните власти - с готов сценарий за учениците. Големите деца ще бъдат разделени на две групи, като в клас ще се върнат първо тези, на които им предстоят изпити.

Обсъжда се първо в клас да се върнат учениците от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас, заради предстоящите изпити. Планът е те да са в училище две или три седмици, като все още не е ясно точно колко. След което ще трябва да се върнат обратно пред компютъра и ще бъдат заместени от останалите деца между 5-ти и 12-ти клас. Идеята е да няма масово струпване на всички ученици в училище.

Пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer (ВИДЕО)

Окончателна дата за старт на редуването между големите ученици в клас все още няма.

„В никакъв случай няма да започнат учебните занятия за всички класове изведнъж. Тези, с които ще започнем – вероятно 12-ти, 7-ми, 8-ми, ще стане от 4-ти като окончателно решение ще вземем следващата седмица, когато имаме пълните данни за развитието на ситуацията”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

От здравното и образователното министерство уточниха  - идеята е да се редуват две или три седмици в клас, после още толкова дистанционно.

„Т.е. идеята е да не се струпват масово в училище, особено по-големите ученици. Идеята е всички да могат да влязат в класната стая”, каза заместник- министърът на здравеопазването Таня Михайлова.

В столичното 23-то средно училище са готови да преминат на присъствено обучение с големите деца, за да наваксат пропуските от уроците пред компютъра. „Имаме притеснения от страна и на учители, и на родители в рамките на оценяването в първия срок. Учителят смята, че невинаги оценява ученика, а родителят и ученикът смятат, че ученикът не е достатъчно оценен за това, което е показал”, коментира директорът на училището Нина Чанева.

Мария Ангелова е учител по български език и литература в 119-то училище в София и дава конкретен пример. „Когато се обясняват някакви граматически норми, правила, защото невинаги става ясно от първия път, ние, учителите, не виждаме как реагират учениците, когато преподаваме съответния материал и това е най-трудното”, казва тя.  

Част от учителите имат притеснения да се върнат в клас. „Имам и депозирани заявление, че при присъствено обучение те ще помолят за неплатен едномесечен или двумесечен период”, посочва Нина Чанева.

Ако с връщането на големите деца в училище данните за разпространението на заразата започнат отново да растат, здравните власти казват, че те бързо ще преминат отново изцяло онлайн.

Мутафчийски: Предложихме да има мобилни екипи за ваксиниране (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кунчев: Някои области започват втора фаза на ваксинирането (ВИДЕО)

Обсъждат се и 2 възможности за имунизирането на учителите. Едната е мобилни екипи на РЗИ да ходят на място в училищата. Другата е имунизацията да се прави в РЗИ.

„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността аз да не се разболея е изключително висока”, коментира проф. Ангелов.

„В момента ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия. Важен е крайният резултат. Ваксините са надеждата за победа в тази война”, каза още той.


Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксините на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес, България разполага с над 18 000 дози, вместо с 35 000. Очаква се да бъдем компенсирани със следващата пратка през февруари или март. 

„Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона български граждани. Знаете, че имаме решение на правителството да осигурим ваксини за българските граждани от Западните Балкани и Източното партньорство”, каза здравният министър.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.