Това попита премиерът от Лъки

Премиерът направи изненадващо посещение в родопското село Дряново, където огромна скала заплашва да падне върху къщи. Бойко Борисов увери хората, че са отпуснати достатъчно пари за укрепване и обезопасяване на подобни свлачища – 53 млн. лв.

Заедно с премиера днес в джипа се качиха заместник-регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър Христо Терзийски. Със спешни 470 хил. лв.  ще се извършат укрепителни дейности на срутището. Това даде повод на премиера да отправи критики към опозицията. „Няма за какво да се хване, падне камък някъде и веднага отиват да се снимат, че паднал. И на Рилския манастир е 90 градуса наклон, още 60 метра има да се прави над първия лот. Природа. Ето, колко векове е стояло здраво - хилядолетия, сега точно тръгва да пада. И ние затова ще го направим”, каза той.

Борисов поднови и още един спор - този с президента Радев. Държавният глава вчера заяви, че по време на пандемията се източвали пари от държавния бюджет.

„Той казва: „Харчат се страшно много пари от бюджета. Да каже: „Борисов, незабавно спри тези 106 млн. на месец, които давате на пенсионерите. Спри 15-процентното увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Спри двойното увеличение на заплатите на учителите. Спри парите на кметовете”, уточни премиерът.

Първите мъже в държавата - в задочен спор за изборите и пандемията (ОБЗОР)

„Да каже кои пари да бъдат спрени - за хората на първата линия - 84 млн. на месец или тези един милиард и 300 милиона лева, които даваме за бизнеса, мерките 60/40, 80/20, 75/0, кои пари да спрем? Или да каже - „Спрете „Хемус“, не е важен за Варна и за Велико Търново, или Ботевград-Мездра, Монтана-Враца, Видин, не е важно за хората. Или спрете втория лот на „Европа”. Харчели се пари. 5 млрд. са в тези проекти. Много лесно е да се говори. Да каже: „Не ни трябват нито кораби, нито машини”. Казва и ги спира, да видим”, добави Борисов. 

Той поиска държавният глава да уточни кое съсловие са облагодетелствали властите. „Това са пари, които отиват директно при хората”, поясни министър-председателят.

Борисов беше категоричен, че през последните 15 години е бил „най-стиснатият” в държавата и допълни, че няма друга такава политическа сила или премиер. „Неслучайно сме в Европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната”, заяви още той. 

„Кристин Лагард - шефката на ЕЦБ, и Кристалина Георгиева - на МВФ, препоръчаха на всички държави членки да харчат повече в социалната сфера. Те са по-малки експерти от нашите ли? Нашите всезнайковци, които казват много, а всъщност е нищо”, коментира още премиерът.

„231 млн. повече за МВР, 360 млн. повече за образованието. По 106 млн. за пенсионерите всеки месец. Ето ги къде са парите. Кое не им е ясно?”, попита премиерът. 

Още днес ще заседава Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да отпусне правителството 470 000 лева на община Лъки за спешни укрепителни дейности, така че да се предотврати опасността от голямо срутище в региона, заяви Борисов. 

Премиерът добави, че Комисията ще прецени също колко допълнителни средства ще са необходими за укрепването и на други проблемни места, сред които терени в Костинброд, Гоце Делчев, Брезница и Дъбница.  

„Днес се надявам, както видяхте за Своге – в рамките на часове преведохме парите и започнаха да чистят. Надявам се до края на деня, най-късно утре сутрин, да си получат средствата. Освен това за миньорите, които са в оловно-цинковите рудници, в сряда ще им се продължи концесията, за да са спокойни и сигурни за работата“, изтъкна Борисов.

Докато беше в района, Борисов спря и в Бачковския манастир, за да провери как се движат ремонтните дейности в него. 300 хиляди от общо 2 и половина милиона лева отпусна правителството за ремонти в Светата обител.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.