Опозиционерът се прибра от Германия

Европейският съюз и Съединените щати, както и отделни европейски държави поискаха от руските власти да освободят опозиционния лидер Алексей Навални.  Той беше арестуван на летището в Москва веднага след като пристигна от Германия.

Алексей Навални беше задържан при паспортната проверка на летище „Шереметиево” по обвинение, че е нарушил условната си присъда от 2014-а година.

„Пристигнах тук и мога да кажа, че съм много щастлив, че си дойдох. Това е най-добрият ми ден за последните 5 месеца. Не се страхувам. Аз съм с абсолютно нормални чувства при преминаването на паспортния контрол и ще си ида вкъщи, защото знам, че съм прав. Знам, че всички дела срещу мен са изфабрикувани. Не само истината е на моя страна, но и съдът”, заяви Навални. 

 

 

Oпозиционният лидер Навални се прибра в Русия (ВИДЕО)

Самолетът, с който пътуваше опозиционерът, трябваше да кацне на „Внуково”, но малко преди това аерогарата беше затворена за пристигащи полети. Машината беше пренасочена към другото московско летище „Шереметиево”. Според чуждестранни медии това е било направено, за да не могат привържениците му и журналистите да го посрещнат и поздравят.

„Толкова ги е страх от Алексей, че затвориха всичко, спряха почти всички полети за Москва. Предадоха толкова много хора, защото един мъж се прибира в родината си”, посочи съпругата на опозиционера Юлия Навалная.

Германия предаде на Русия досието по случая "Навални"

Европейският съюз, Италия, Франция и Великобритания осъдиха ареста на Навални и поискаха незабавното освобождаване на опозиционния лидер. Определеният за съветник по националната сигурност на избрания за президент на Съединените щати Джо Байдън също реагира незабавно. "Атаките на Кремъл срещу Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида за руския народ, който иска гласът му да бъде чут", заяви съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джейк Съливан. Адвокатите на Навални твърдят, че повече от 14 часа те нямат достъп до него без обяснение от властите в Москва. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.