Той ще бъде разгърнат на 3 етапа

Еврокомисията обяви старта на новия европейски „Баухаус“ - екологичен, икономически и културен проект, насочен към съчетаване на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, за да се подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт. За първи път председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен спомена това понятие в речта си „За състоянието на съюза“, произнесена пред Европарламента в Брюксел на 16 септември.

"Баухаус" е името на архитектурния стил, зародил се в Германия и преобладавал по света в периода от 30-е до 60-е г. на ХХ век.

"Новият европейски „Баухаус“ е проект на надеждата; неговата цел е да проучи как да живеем подобре заедно след пандемията. Става дума за съчетаване на устойчивост и стил по начин, който да доближи Европейския зелен пакт до съзнанието и домовете на хората. За да превърнем новия европейски „Баухаус“ в успех, са ни нужни всички творчески умове — дизайнери, хора на изкуството, учени, архитекти и граждани", каза Фон дер Лайен при обявяването на етапа на проектиране.

Европейският "Баухаус" ще бъде разгърнат на 3 етапа:

1. Етап на проектиране с цел проучване на идеи и оформяне на движението.

2. Етап на изпълнение, започващ с 5 нови европейски проекта Bauhaus в различни държави — членки на ЕС.

3. Третият етап ще бъде насочен към разпространяване на идеите и умножаване на проектите Bauhaus.

"Във фазата на дизайна започваме със слушане, ще отворим многобройни врати за принос, канейки гражданите и организациите да споделят съществуващи примери за добри практики и проблемите, които трябва да обхваща новият "Баухаус". Главен инструмент ще бъде новата уебстраница - инструмент на споделеното създаване и ядрото на европейския "Баухаус", заяви еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

"Необичайно е за Европейската комисия да стартира инициатива и да събира идеи без конктртен план. Но в това се корени концепцията на европейския "Баухаус" - искаме истинско творчество и съучастие на всички заинтересовани страни. Затова проектът предвижда и награди, с които да насърчим креативното мислене", каза комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

На специалния уебсайт, който ЕК стартира днес, хората на изкуството, дизайнерите, инженерите, учените, предприемачите, архитектите, студентите и всички заинтересовани лица могат да споделят примери за вдъхновяващи постижения за новия европейски „Баухаус“, идеи за начина, по който той следва да бъде оформен и да се развива, както и своите тревоги и предизвикателства. Организациите, които желаят да положат повече усилия за участието си в този процес, могат да станат

"Партньори на новия европейски Баухаус“, като отговорят на поканата на уебсайта. През пролетта ЕК ще стартира първото издание на новата европейска награда „Баухаус“. Тя ще бъде присъдена на съществуващи примери, които са израз на интеграцията на ключовите ценности на инициативата и които могат да вдъхновят дискусиите и трансформацията на местата, където живеем.

"Амбицията ни е чрез новия европейски „Баухаус“ да разработим иновативна рамка, която да осигури подкрепа, да улесни и да ускори екологичната трансформация чрез съчетаване на устойчивост и естетика. Изграждайки мост между света на изкуството и културата, от една страна, и света на науката и технологиите, от друга страна, стремежът ни ще бъде да осигурим участие от обществото ни в неговата цялост — нашите хора на изкуството, нашите студенти, нашите архитекти, нашите инженери, нашите академични среди, нашите новатори. Това ще постави началото на една системна промяна", добави Мария Габриел.

След приключването на етапа на проектиране, през есента ще бъдат отправени покани за представяне на предложения, чрез които новите европейски идеи „Баухаус“ да се реализират на най-малко пет места в държавите — членки на ЕС, с помощта на средства от ЕС на национално и регионално равнище.

"Новият европейски „Баухаус“ е свързан с начина, по който живеем заедно, нашите ценности, общите ни пространства за работа и отдих, нашия колективен и личен опит. Това е проект за всички региони и територии в Европа. Чрез насърчаването на икономически достъпни решения той следва да допринесе за социалното сближаване и за решаването на проблемите с жилищното настаняване", добави комисар Елиза Ферейра.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.