Гръцкият премиер подчерта, че целта на тази инициатива е "да се облекчи туризмa"

Сертификат за ваксинация срещу коронавируса ще помогне за свободното движение на туристите, в частност на територията на Европа, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на видеокоференция на ръководителите на т.нар. Група за управление на Ковид-19, предаде ТАСС.

На видеконференцията беше дискутирано предложението на Мицотакис за въвеждане на европейски сертификат за ваксинация, което ще бъде внесено за обсъждане и на видеконференция на лидерите на ЕС на 21 януари. Гръцкият премиер подчерта, че целта на тази инициатива е "да се облекчи свободното придвижване и туризмът", тъй като "така или иначе, от хората, които пътуват, ще се изисква или сертификат, или отрицателен тест за коронавирус".

"Ваксинацията трябва да върви по-бързо", изтъкна още Мицотакис, като добави, че ЕС трябва да одобри възможно най-скоро ваксината на АстраЗенека и на други компании. Европейските участници в дискусията също така изразиха безпокойство във връзка с недостатъчното количество ваксини в момента.

Гърция няма да иска сертификат за ваксинация като условие за пътуване

Във видеоконференцията участваха още австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерът на Дания Мете Фредериксен, премиерът на Норвегия Ерна Сулберг, премиерът на Чехия Андрей Бабеш, премиерът на Австралия Скот Морисън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

На 12 януари гръцкият премиер предложи въвеждането на единен сертификат за ваксинация срещу коронавируса за страните от ЕС, който да се представя от пътниците, пристигащи с въздушен, морски или железопътен транспорт. Мицотакис представи предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на държавните и правителствените ръководители на членките на ЕС, както и на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА