От бранша искат дискотеките и баровете да започнат отново работа от 12 февруари

Всички заведения за хранене да отворят на 1 февруари, а нощните клубове на 12 февруари, при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи от преди забраната за работа. За това настояват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, съобщиха от организациите.

От бранша искат до 31 януари да бъдат изплатени компенсациите за затворени обекти, както и компенсациите на персонала за ноември и декември, а до 10 дни след датата на кандидатстване да бъдат изплатени компенсациите за персонала за януари.

Собственици на заведения в Казанлък излизат на протест

Сдруженията предлагат поетапно отваряне на заведенията като всеки собственик да прецени дали да отложи отварянето на своя обект/обекти. Тези, които изберат да отворят на по-късен етап, да получат като стимул и компенсация 20 процента на база оборот, а персоналът им - 75 процента от осигурителния доход, предлагат още организациите.

Предложенията са изпратени до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и до министрите Костадин Ангелов, Деница Сачева, Лъчезар Борисов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА