Целта им бе да установят на какво разстояние се разпръскват микрочастиците, наситени с вируса

Със суперкомпютри разработиха варианти как офисите да са без вируси и вероятността от заразяване да е сведена до минимум. През 2020 г. японското Министерство на образованието, науката и технологиите заедно с Центъра за компютърни науки RIKEN и няколко водещи университета провеждат хиляди симулации на най-бързия суперкомпютър в света - Fugako.

"Целта им бе да установят на какво разстояние се разпръскват микрочастиците, наситени с вируса, при кашляне или кихане как се разпространяват в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в административни сгради и офиси - разбира се, при различни условия - дали има отворени врати, прозорци, климатици и т.н. Както и дали маските и шлемовете помагат; как, доколко и кои от тях - обясни пред "168 часа" проф. Стоян Марков, ръководител на Националния център за суперкомпютърни приложения (НЦСП). 

Хоум офисът в планината - все по-предпочитан

"Резултатите от симулациите се съпоставят с тези от стотици реални експерименти, за да се провери доколко правилно отразяват действителността. Един от изводите бе, че непроветрените места със сух въздух са сред най-опасните за заразяване - класни стаи, университетски зали, офиси, магазини със струпване на хора, болници, авто и железопътни гари, летища и други", допълва той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Източник: 24 часа