Майката се заразила с COVID-19 преди два месеца

Бебе с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик. За уникалния случай разказаха от болницата в града. Бебето се появило на бял свят, след като майката била лекувана от коронавируса.

Това е безпрецедентен случай не само за града, но и за научната общност. Досега в света се смяташе, че по време на бременност майката не може да предаде коронавируса на бебето в утробата й. В болницата в Пазарджик обаче лекарите установяват точно обратното. Фактите им се базират на антигенен тест, направен на бебето.

Изписаха шестмесечно бебе след лечение от COVID-19

28-годишната Йорданка Брандийска се заразила с коронавирус два месеца преди раждането.

„Започнах да кашлям. Вечерта вдигнах лека температура – 37,5. Обадих се на д-р Иван Китов и той препоръча да си направя PCR тест или бърз тест”, разказва тя.

Д-р Китов, който следи бременността на жената, забелязал нещо необичайно при развитието на плода след заразяването на майката. „Имаше ретардация на плода, т.е. намаляне на неговото развитие като килограми и дължина. Околоплодните води също бяха намалени”, казва той.

Бейби бум в болница „Надежда" (ВИДЕО)

Тъй като имало риск за плода, лекарите решили да извадят бебето чрез Цезарово сечение две седмици преди термина. Момиченцето се родило здраво. След няколко изследвания, включително кръвни и антигенен тест, лекарите установяват нещо необичайно.

„Изолирахме и открихме IgG антитела, IgM бяха отрицателни. Обсъдихме с всички в отделението, че това най-вероятно са трансплацентарно преминали антитела”, каза д-р Здравка Пировона, началник на Неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик.

„Навсякъде това се отрича. В едно от изследванията цитираха 112 случая, при които няма предаване, но клиниката плюс антителата говорят за това, че бебето се е разболяло вътреутробно”, коментира д-р Илиян Траянов, началник на АГ отделението в МБАЛ-Пазарджик.

ЗВЕЗДНИ БЕБЕТА: Популярни българи, които гушнаха свои наследници през 2020 (ГАЛЕРИЯ)

„Много съм изненадана и нямам обяснение как изобщо може да се случи това – как е преминал вирусът през плацентата, за да може бебенцето да има антитела”, казва майката. И допълва: „Предстои ни да направим още един тест за количествени антитела на детето”.

Към момента 28-годишната жена и момиченцето й са в отлично състояние и са си у дома.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.