Регулаторът разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ разреши на ЧЕЗ да продаде 67% от акциите си на дружеството на „Еврохолд” - „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни“ б.в., информират от енергийния регулатор.

КЗК разреши "Еврохолд" да купи ЧЕЗ

Съгласно Закона за енергетиката КЕВР разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или природен газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделките.

Съдът отмени решението на КЗК по казуса ЧЕЗ

В хода на образуваното административно производство по подаденото от „ЧЕЗ“ а.с. заявление, Комисията се произнесе въз основа на постъпили становища от Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София-град в 14-дневен срок.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.