Това показват данните в Единния информационен портал

През последното денонощие са регистрирани 544 нови случая на коронавируса при направени 7921 теста. Това показват данните, публикувани в Единния информационен портал.

Всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас – съмнителна за новия вариант
 
Общият брой на потвърдените случаи у нас става 212 927, от които 33 815 са активни.
6243 са излекуваните през последното денонощие, с което преборилите заразата стават общо 170 498.

Ваксинираните вече са 22 226, 2 588 от тях - през изминалото денонощие.

Хоспитализираните пациенти са 3 223, от които 318 са в интензивни отделения.

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 8 614, като 49 от случаите са от последните 24 часа.

Кунчев: Профилът на безопасност на ваксините е чудесен

Двама медици от Хасковска област са се заразили с коронавирус между двете дози от ваксината. Става въпрос за санитарка от болницата в Харманли и лекар от белодробната болница в Хасково.

„За оформяне на имунен отговор е необходимо технологично време, за да се изработят антителата. За конкретния патоген, това е точното време - около 10 дни. През него ние реално не сме защитени”, коментира управителят на СБАЛПФЗ-Хасково д-р Веселин Калфов.

„След първата ваксинация все още не се изгражда такъв висок титър на антитела, който да ви предпази. Във всеки случай има антитела и те правят заболяването по-леко”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Какво е състоянието на медиците от Хасковско, заразени с COVID-19 след ваксинация

И двамата са проявили симптоми около 10 дни след поставянето на първата доза. В момента са на домашно лечение. Втората им ваксинация е отложена.

„Ако започне да спада нивото на антитела, в случая би могло да се прецени евентуално за втора доза. Към този момент няма изграден точен алгоритъм или получени указания как ще се процедира в случаите”, добави зам.-директорът на РЗИ-Хасково д-р Станимира Тананова.

„Няма проблем да бъдат ваксинирани, но това ще зависи от тяхното заболяване - ако е леко, не е противопоказание, ако е тежко - ще се изчака. Няма краен период, в който да не може да бъде сложена втората, но колкото е по-близо, толкова по-добре”, заяви още доц. Кунчев.

Ваксината срещу коронавируса ще бъде ключът към връщането към нормалния живот заяви и професор Николай Габровски. Според него е възможно при масовата ваксинация да има повече случаи на хора, които са се заразили след приемането на първа доза от препаратите.

Утре трябва да стане ясно дали ще има отпускане на мерките за ученици, заведения и магазини.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.