Превозването на пътници се извършва с автобуси

Аварията, която блокира част от третия лъч на столичното метро е сериозна. Все още не се знае за колко време ще се справят с нея. Това стана ясно при огледа на място. Всъщност, част от релсовият път се е повдигнал и трасето не е безопасно. Затова влакчетата между спирките „Театрална” и „Хаджи Димитър” са спрени.

Спряха част от метрото в София

Спреният участък е част от третия лъч на метрото, пуснат в експлоатация преди по-малко от пет месеца. От Столичната община потвърдиха, че причина за аварията са подпочвените води от Перловската река. Защо това не е било съобразено още на етап проект, тепърва ще стане ясно.

Тази нощ в тръбата ще влезе тежка техника, за да започне работата по същество. Самият факт, че е необходимо разбиване на бетонния път, изваждане на траверсите и демонтаж на релсите означава, че срок за пускане на отсечката е трудно да се прогнозира.

Пътниците на станция „Театрална” трябва да хващат автобус за една спирка. Част от тях разбраха, че трябва да се насочат към спирката на рейса към „Хаджи Димитър”, по трудния начин.

За обслужване на пътници са осигурени автобуси. Те се движат с маршрут от спирка „Театър София“ на ул. „Професор М.Бичев“, по бул. „Данаил Николаев“, гара „Подуене“, по ул. „Боян Магесник“, под жп моста гара Подуене, по ул. „Ал. Екзарх“, по ул. „Тодорини кукли“, по бул. „Владимир Вазов“ до автобусна спирка метростанция „Хаджи Димитър“, по ул. „Черковна“, надясно по бул.“Мадрид“ и до спирка „Театър София“ на ул. „Проф. М.Бичев“.

Автобусите ще спират и на спирка ул. „Тодорини кукли“ по линия 120 в посока бул. „Владимир Вазов“.

Огледите до момента показват едно -  причината за засядането на влак с пътници в тунела вчера е повдигане на релсовия път.

„Около 18:20 ч във вторник поради надигане на релсовия път в района на едно въздуховземане, което е на около 200 м от станцията, се наложи спиране на движението, тъй като това надигане не позволява движение на влакове”, заяви шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

„Имаме норматив, съгласно който отклонението може да бъде максимум 5 мм, сега е повече. Трябва да се демонтират релсите, траверсите и бетонът, за да може да се установи какъв е точно проблемът”, каза още той.

 „Още през нощта започнахме работа. Когато се изчисти всичко ще се види какви са причините и ще можем да кажем колко време ще отнеме възстановяването на движението. Чакаме да дойде проектантът, за да преценим какво трябва да правим. Най-вероятно ще трябва да се инжектира. Чака се сондажна и пробивна техника”, обясни Братоев.

И допълни: „Не мога да кажа дали става дума за проектантска грешка. В близост е Перловската река. Още по време на строителството тя създаваше проблеми, но в момента не мога да кажа каква е причината. Вероятно от голямата вода при обилните валежи е станало допълнително напояване на почвата".

Вероятната причина - обилните валежи през изминалите дни и фактът, че между двете станции минава Перловската река. Дъното на тунела е на дълбочина от 18 метра под земята.Така, при вдигане на нивото на подземните води, натискът става огромен - над 15 тона на квадратен метър. От фирмата изпълнител на тази отсечка  – „Трейс Груп Холд”, заявиха пред NOVA, че заедно с „Метрополитен” и експертна група работят по установяване на причините за случилото се. Линията още е в гаранция. Не получихме конкретен отговор има ли грешка в проектирането на трасето.

 

 

Докато експертите търсят причини, получихме сигнали и за друг проблем в метрото, пак на станция „Театрална”.

„Слязох по ескалатора, за да се кача на метрото и видях теч, вода течеше така, имаше едни такива табели сложени „Мокър под”. Видях течаща вода, отгоре се стичаше, локви, които са опасни всъщност за хората, защото подът е хлъзгав”, смята Станислава Маркова.

От Столичната община заявиха пред NOVA, че знаят за течовете от два дни и те нямат връзка с голямата аварията. А малко преди голямата повреда по трасето пак е имало проблем.

Репортери: Владислава Тричкова, Ивелина Драгнева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.