Той не присъства на клетвата на Джо Байдън

В последните часове от бурния си мандат Доналд Тръмп отчете постиженията си и все пак пожела успех на Джо Байдън, без да назовава нито веднъж името му. Тръмп обеща, че ще се завърне.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Броени часове преди церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, Доналд Тръмп и съпругата му Мелания напуснаха Белия дом. Това беше последният път, в който Доналд Тръмп излиза през тази врата като държавен глава. Сякаш, за да подчертае сериозността на момента,  Мелания Тръмп беше избрала строг черен костюм, носеше тъмни слънчеви очила и емблематичната чанта „Джейн Бъркин” на „Ермес”.

„Това беше най-голямата чест в живота ми. Това бяха най-страхотните хора в света, най-великият дом в света.. аз го наричам дом. Имахме фантастични четири години и направихме много! Обичаме американския народ! Искам само да кажа довиждане! Надявам се, че не е за дълго, ще се видим отново! Благодаря ви много”, заяви Тръмп.

Бившата вече първа двойка отлетя с хеликоптер за военната база Андрюс, където Доналд Тръмп се сбогува с военнослужещите. Там отново похвали свършеното през мандата си и пожела успех на новия президент, без обаче да назове нито веднъж името му.

 

 

„Пожелавам на новата администрация голям късмет и голям успех! Мисля, че ще имат успех. Имат основата да направят нещо наистина зрелищно. И отново казвам, че ги поставяме в позиция, каквото не е имало досега, въпреки най-тежката епидемия, която ни удря от 100 години насам. И въпреки това нещата, които направихме, са невероятни, но нямаше да се възможни без вас! Довиждане, обичаме ви! Ще се върнем под някаква форма”, каза Тръмп.

Да изпратят Доналд Тръмп бяха дошли и децата му.  Дъщерята на Тръмп -  Иванка, наблюдаваше церемонията от първия ред. Когато тълпата извика "Благодаря ти Тръмп", тя не можа да сдържи сълзите си и се разплака. Досегашната първа двойка се качи ръка за ръка на борда на самолета Еър форс уан и отпътува за имението в Мар-а-Лаго, щата Флорида. 

 

 

Доналд Тръмп реши да не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. За последен път това се е случвало през 1869 г. Наследството на Доналд Тръмп тепърва ще се оценява от анализатори и историци. За новия президент Джо Байдън остава много трудната задача да върне американския авторитет на международната сцена и да обедини разединената си страна.

СНИМКИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА КЛЕТВАТА НА БАЙДЪН ВИЖТЕ ТУК

Очаквайте церемонията по предаването на властта - в специалното студио на NOVA "Клетвата на Байдън" от 17:30 ч. Най-горещите анализи и коментари - на живо от Вашингтон и студиото ни в София.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.