Страхът на хората от заразата ги спря да посещават лечебните заведения

"Забавихме профилактиката, децата с хронични заболявания не получиха вниманието, което заслужават", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS доц. Рада Маркова, управител на Първа детска консултативна клиника.

"Страхът на хората от заразата ги спря да посещават лечебните заведения, което повлия и на състоянието на децата", добави още специалистът.

КЪМ ВЪРХА С КАУЗА: Млад лекар популяризира създаването на детска болница

Според нея се наблюдава покачване нивата на тревожност при децата от началото на пандемията.

"В България има множество болници, но и непрекъснат дефицит на персонал, извънболничната помощ е поставена на колене, дори в началото личните лекари не бяха припознати като хора на първа линия", каза още доц. Маркова.

НА УЧИЛИЩЕ ПО ВРЕМЕ НА COVID-19: Има ли рискове за децата?

Тя е убедена, че детскто здравеопазване може да се доближи до съвременните стандарти, когато се обновят и променят много неща. "Детската болница трябва да е приоритет на държавата", добави педиатърът.

"Прогресивно губим кадри, няма концепция за обезпечаването им, особено педиатри, но за тази цел трябва да има хора, които да мислят по този въпрос. За да може като педиатри да си вършим работата, трябва да има университетска педиатрична болница и да се развива в страната една хубава детска мрежа, спешни центрове за деца също трябва да има", категорична е доц. Маркова.

"Стресът в умерени дози има благоприятен ефект, но свръхстресовото състояние има редица негативни ефекти - набеждаване на децата, че са  приносители на инфекция е едно от нещата, които водят до това. Не е основателно това обвинения спрямо децата, вече  има данни, че по-малките деца е по-малко вероятно да са приносители на инфекцията", информира още гостът.

Доц. Маркова сподели, че вероятно учителите са доволни от онлайн обучението, но негативните последиците са: голяма част от децата стават тревожни, агресивни, някои сложиха очила, възпаление на външния слухов канал. Според нея следващите месеци ще дават още негатвни ефекти у децата от застояването в домовете. Тя препоръча, доколкото е възможно, да има някаква физичиска активност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.