"Това ще бъде най-голямото изборно бедствие в историята", повтаряше Тръмп седмици наред

Гневът на привържениците на Тръмп, който взе връх преди около седмица при размириците в Капитолия, до голяма степен е провокиран от убеждението, че изборите са били манипулирани.

Много преди да се стигне до бруталните сцени пред сградата на Конгреса, честността на изборите в САЩ беше атакувана безмилостно от човека на най-висок пост в страната – президента Доналд Тръмп. "Това ще бъде най-голямото изборно бедствие в историята", заяви той преди седмици.

Тръмп имаше ясно изразена стратегия. Месеци преди вота той непрекъснато повтаряше, че изборите ще бъдат манипулирани. И много хора запомниха това. Неправилно броене, манипулации на машините за гласуване, подправяне на гласа на републиканците бяха неща, които непрестанно се повтаряха на привържениците на президента. А тези привърженици вярват на Тръмп безусловно.

В подобни условия практически беше невъзможно да се избегне напрежението. Поддръжниците на президента бяха удебени, че са измамени. Но какви основания имаха след редицата повторни преброявания и инспекции на машините за гласуване?

"Това е проучвано много пъти - от академичните среди, от журналисти, дори от самия президент Тръмп. Когато влезе в Белия дом, той формира комисия, която да намери доказателства за изборните измами. Тя се разпусна, след като не намери нищо", коментира Елън Уайнтрауб, председател на Федералната комисия за изборите.

Но липсата на факти не попречи на президента. Той намери нова цел - гласуването по пощата.

"Няма да научим резултатите седмици, месеци, дори години по-късно. Може никога да не научим резултатите от изборите", категоричен бе Тръмп.

Тази цел беше логична, защото демократите подканяха своите избиратели да гласуват по пощата. Дори президента Обама влезе в ролята на учител как се прави. Демократите знаеха, че техните привърженици приемат сериозно коронавируса. Те смятаха, че има реален риск, поради страх от заразяване, симпатизантите им да не гласуват. А Тръмп знаеше, че това е удобен повод да постави под съмнение легитимността на вота на противниците.

Всъщност, това не е нищо ново. Когато Тръмп спечели през 2016 г., над 20% от гласовете бяха пратени по пощата. И тогава това не беше проблем.

"Тръмп изоставаше според всички проучвания. И искаше да смени темата, да насочи дебата към някоя друга сфера. Битката срещу избирателната система беше опит да се отклони вниманието от неща като пандемията и полицейския произвол”, коментира Бари Бърдън, експерт по изборния процес в САЩ.

И тази тактика на Тръмп проработи - поне що се отнася до неговите привърженици. Въпреки че кампанията на президента не показа дори едно убедително доказателство за измами, съмненията са налице. Днес над 60 на сто от гласувалите за републиканците вярват, че е имало манипулации. Защото така казва Доналд Тръмп…