Според него Байдън ще има нужда от Европа като съюзник, защото ще има притискане освен на Китай, и на Русия

"Във вътрешен план новата администрация на Байдън няма да успее бързо да обедини нацията. Има разлом, води се разследване на силовия апарат. Имаме 75 млн. гласували за Байдън, 74 за Тръмп. Байдън е събралият най-много гласове президент в историята". Това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Димитър Гърдев, дипломат и експерт по международни отношения и сигурност.

По думите му вътрешните въпроси в САЩ ще бъдат заляти с пари, какъвто е и плана за даване на трилиони за пандемията, в опит да се потуши вътрешното напрежение.

А сигурността, отбраната и външната политика са разписаните приоритети на американския президент.

"Ще се търсят начини за въздействие върху Китай, не само икономически, може и да има чисто военен натиск. Ще бъде използван и Тайван, ще има конфликт", коментира Гърдев.

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ (СНИМКИ)

Той смята, че договора за стратегическа настъпателност и въоражение ще бъде преразгледан, но и удължен с една година. 

Според него Байдън ще има нужда от Европа като съюзник, защото ще има притискане освен на Китай, и на Русия. Ще има затопляне на отношенията САЩ - ЕС.

Да не се концентрира върху локални съюзи, а върху НАТО, призова експертът.

По време на Байдън може да отпаднат визовите ограничения за България, предположи Гърдев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.