Това обяви днес руският Фонд за преки инвестиции

Руските власти депозираха молба за регистриране в ЕС на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V, обяви днес руският Фонд за преки инвестиции, предаде Франс прес. Фондът е участвал в разработването на ваксината.

ЧЕРЕН РЕКОРД: 1820 жертви на COVID-19 във Великобритания само за ден

В съобщение той посочва, че е депозирал искането за регистрация и че очаква първото разглеждане на депозираните документи да стане през февруари.

Говорител на Фонда уточни пред Франс прес, че искането е било депозирано вчера в Европейската агенция за лекарствата. Необходимите документи за целта на регистрацията, като например междинни резултати от клиничните изследвания от фаза три на ваксината, която все още е в ход, ще бъдат изпратени с течение на времето.

"Въз основа на серия от изследвания Европейската агенция по лекарствата ще вземе решение за разрешаване на ваксината в ЕС", каза говорителят на Фонда.

Над милион ваксинирани срещу коронавирус в Турция

В изявление, изпратено до Франс прес, Агенцията пък казва, че ще направи съобщения по въпроса, когато започне процедурата за продължително проучване на ваксината.

Ваксината Спутник V вече е регистрирана за използване в Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Алжир, Венецуела, Парагвай, Туркменистан и палестинските територии.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.