Преди това той се закле като 46-ия президент на САЩ

Кортежът с Джо Байдън пристигна в Белия дом. Новият президент вече подписа и първите си укази. Знае се, че те са свързани с овладяването на пандемията от COVID, както и с миграцията.  

Видео: Ройтерс

Преди това на церемония в Капитолия демократът положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Той успя да победи Доналд Тръмп в изключително оспорвана битка, придружена от скандали, съдебни хватки и директни обвинения. Официалната церемония беше съпътствана от драконовски мерки за сигурност, след безпрецедентния щурм, при който поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия. В крайна сметка Доналд Тръмп призна победата на Байдън и процедурата по предаването на властта вече е в ход! 78-годишният Джо Байдън влиза в Белия дом и в историята като най-възрастният президент на САЩ.

 

 

След близо 50 години служба във Вашингтон като сенатор и вицепрезидент, Джо Байдън вече официално заема най-висшия пост в страната.

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аз, Джозеф Робинет Байдън-младши, тържествено се заклевам да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати”, каза Байдън по време на клетвата си.

 

 

Заради пандемията от коронавируса, церемонията по встъпване в длъжност на новия президент премина необичайно без хилядите американци, които се стичат за този празничен ден. Безпрецедентни бяха и мерките за сигурност заради щурма на привърженици на Доналд Тръмп срещу Капитолия. От няколко дни Вашингтон прилича на обсаден град с патрулиращи около 30 000 войници, полицаи и членове на Националната гвардия.

Преди Байдън клетва като вицепрезидент положи и 56-годишната Камала Харис. Тя става първата жена, а също и първата цветнокожа на поста на втори човек в държавата.

Преди клетвата прозвуча химнът на САЩ, изпълнен на живо от звездата лейди Гага. Изпълнение имаше и Дженифър Лопес.

В първата си реч като президент, Джо Байдън призова за единство и заяви, че демокрацията е надделяла.

Речта на Байдън: Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията (ВИДЕО)

„Това е денят на Америка. Денят на демокрацията. Исторически ден и ден на надежда, ден на обновление и решимост. Днес празнуваме победата не на един отделен кандидат, а на една кауза – каузата на демокрацията. Волята на хората беше чута. Научихме отново, колко ценна е демокрацията. Демокрацията е крехка. Но в този момент, демокрацията надделя”, каза Байдън. 

 

 

На церемонията присъстваха бившите президенти от двете партии Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама заедно с техните съпруги. Тук бе и досегашният вицепрезидент Майк Пенс със съпругата си, който не отиде на прощалната церемония с Доналд Тръмп.

„В този януарски ден цялата ми душа копнее да бъдем заедно в Америка, да обединим народа и нацията ни. И призовавам всеки американец да ме последва в тази кауза”, заяви Байдън. 
По-късно тази вечер във Вашингтон ще се проведе 90-минутно шоу, с водещ Том Ханкс, което ще се предава по много телевизионни канали и в което ще участвата Брус Спрингстийн, Джъстин Тимбърлейк, Джон Леджънд, Кейти Пери, Деми Ловато, Фу Файтърс и много други.

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.