Българският жестов език се признава като естествен самостоятелен език

Народните представители приеха Закон за българския жестов език. След приемането на закона българският жестов език се признава като естествен самостоятелен език, осигурява се безвъзмездна преводаческа услуга от и на български жестов език на глухите и сляпо-глухите лица.

Българският жестов език ще бъде приложен в предучилищното и училищното образование, както и във висшето образование. Езиковата и културна идентичност на глухите лица се утвърждава като такава, увеличават се и възможностите за подготовка на специалисти за обучение по български жестов език.

Да се признае жестовият език като самостоятелен, поиска кабинетът

С приемането на Закона за българския жестов език ще се изпълни стратегическа цел "Въвеждане на жестов език" от Плана на действие на Република България за  прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.

В училищата и детските градини ще се изучава жестов език

Законът въвежда разпоредби, които ще доведат до равноправно прилагане на българския жестов език в различни сфери на обществения живот. С това ще се промени в положителен аспект образователната, социалната и културната среда на глухите лица в България, с което и качеството им на живот.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.