Първите суми вероятно ще бъдат платени в средата на годината

Държавата ще покрива част от разходите за частна детска градина на децата, неприети в държавна или общинска такава. Това става ясно от проект на наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини. Тя е качена за обществено обсъждане.
 
В проекта на наредбата са посочени шест условия, които трябва да бъдат изпълнени едновременно, за да имат родителите право на компенсации, пише pariteni.bg. Детето трябва е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище, в чиито прилежащ район се намира настоящият адрес на детето и да не е прието, поради липса на свободни места за съответната учебна година. От своя страна Общината по настоящ адрес пък не трябва да е предложила равностойно място в квартала.

Нови правила за прием в детските градини в София

Също така, детето не трябва да е записано в нито една държавна или общинска детска градина или училище. „За съответната учебна година детето е записано в самостоятелна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина или училище”, се казва още в проекта на наредбата.

Условие за отпускане на компенсациите е още детето да е в задължителна предучилищна възраст и да е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище - частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране.

Родителите от своя страна пък не трябва да получават подпомагане от държавния бюджет или за сметка на оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението по реда на тази наредба.

От мотивите към проекта за наредба става ясно, че компенсациите за неприетите деца са в сила от 1 януари 2021 г. Първите суми обаче вероятно ще бъдат платени в средата на годината. От бюджета ще се компенсират реално направени разходи за обучението на неприетите деца. Още при приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование през септември миналата година беше поставен таван за тези средства.

Вълчев предлага компенсиране на разходите на родителите с деца, неприети в детски градини

Те не трябва да надвишават средния месечен разход за издръжка на дете в детска градина или около 300 лева. Конкретната сума трябва да бъде определена със заповед на образователния министър. Това вероятно ще стане през втората половина на февруари.

Държавните компенсации ще могат да покрият такси за частна градина или училище, за което трябва да се предостави договор с въпросната институция, както и документи за реално платените средства.

Ще се дават пари и на родители, които имат договор за отглеждане и обучение, сключен с лица, регистрирани като търговци, или с юридически лица с нестопанска цел, предоставящи организирани услуги за деца. В тази графа би трябвало да влизат частните градини, които не са регистрирани като такива, а формално работят като занимални и детски клубове.

Ще се покриват и разходи по договор за обучение с физическо лице. Това обаче може да е педагог, който отговаря на условията за учител в градина, а обучението трябва да е поне по четири образователни направления от тези, които се преподават в градините. Този текст може да се използва от родители, чиито деца посещават кооператив.

Според проекта за наредба родителите ще трябва веднъж да подадат декларация за съответната учебна година, с която да поискат да получават компенсации. Ако бъдат одобрени, ще трябва да предоставят документи за разходите, а това ще става няколко пъти в годината. За тази година първоначалните заявления за одобрение ще се подават до 30 април, а първите суми вероятно ще бъдат платени в средата на годината.

Министър Ангелов: От 4 февруари три класа може да се върнат в училище

От доклада на образователния министър Красимир Вълчев става ясно, че за тази година в бюджета са предвидени средства за компенсации извършените разходи от родителите, пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им, за които през учебната 2020 – 2021 година не са налични свободни места за прием в държавните и общинските детски градини и училища.

„По индикативни разчети за 2021 г. средно-месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца, които отговарят на условията на наредбата”, посочва просветният министър. Те ще могат да бъдат компенсирани от 1-и януари до 14-и септември 2021 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.