Основните приоритети включват повишаване на прозрачността в работата на антикорупционните органи и звена

Националният съвет по антикорупционни политики проведе онлайн заседание, по време на което беше обсъден анализ на изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в България за периода 2015 - 2020 г. Съветът, чийто председател е вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди също така проект на Национална стратегия за следващият период от 2021 – 2027 г. и пътна карта за изпълнение на стратегията. По проекта на стратегия ще бъдат проведени обществени консултации.

КПКОНПИ стана пълноправен член на Мрежата на органите за превенция на корупцията

Основните приоритети, които са залегнали в новата Национална стратегия, включват повишаване на прозрачността в работата на антикорупционните органи и звена, подобряване на капацитета и работата на органите, натоварени с контролни и санкционни правомощия в администрацията, повишаване на отчетността и прозрачността на местната власт.

Предвижда се оценка на въздействието на измененията на Наказателно-процесуалния кодекс във връзка с промяната на подсъдността на делата за престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности с оглед установяване на евентуални слабости в същото и набелязване на мерки за отстраняването им. Ще бъде проведен анализ на наказателнопроцесуалното законодателство от широко представена работна група и при необходимост ще бъдат предприети действия за законодателни инициативи в насока ограничаване на формализма в наказателния процес с цел постигане на по-ефективно разследване и наказателно преследване на корупцията и повишаване на резултатността по отношение на ефективни осъдителни присъди. Ще се предложат и мерки за уреждане на лобистките дейности в Република България в контекста на общественото вземане на решения, като ще се проучат добрите практики и ще се обсъдят концепции в тази посока. Така ще бъде изпълнена и препоръка на Европейската комисия от последния Доклад за върховенство на правото в ЕС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.