Това съобщи сръбският министър за иновации и технологично развитие

Официалните преговори за производство на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" в Сърбия са стартирали с подкрепата на сръбския президент Александър Вучич, предаде ТАСС. Това съобщи днес сръбският министър за иновации и технологично развитие и ръководител на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия Ненад Попович при посещение на руската фармацевтична компания Генериум, която произвежда ваксината Спутник.

Русия поиска регистрация на ваксината „Спутник V“ в Европа

"Благодарение на президента Вучич руската страна веднага отговори на нашата молба руската ваксина "Спутник V" да се произвежда в Сърбия. От най-високо равнище в руското държавно ръководство бе наредено да се намери начин за започване на производство на тази ваксина в Сърбия във възможно най-кратки срокове", заяви Попович, като отбеляза, че официалните преговори вече са стартирали.

Директорът на компания Генериум Даниил Талянски потвърди готовността на руската страна за трансфер на технологията и помощ в обучението на сръбски специалисти за производство на руската ваксина в Сърбия.

В Сърбия доставиха 1 милион дози от китайската ваксина

"Няма нужда да повтаряме какво значение ще има за нас производството на руската ваксина в Сърбия. Първо, за здравето и живота на гражданите, а после и за възможните перспективи за разпространение на тази ваксина на Балканите и в Югоизточна Европа", каза Попович.

Той съобщи, че сръбската страна е подписала с Генериум протокол, определящ следващите стъпки за съвместно производство на ваксината. В близките дни руски специалисти ще посетят сръбския Институт по вирусология в Белград, за да определят с какви кадрови и технически възможности разполага този институт.

ЕС води преговори с Русия за ваксината "Спутник"

На 31 декември сръбската агенция по лекарствата издаде разрешение за използване на руската ваксина "Спутник V", а от 6 януари в страната започна ваксинация с руския препарат. Сърбия е получила 2400 дози от ваксината, а до края на януари се очакват по-големи доставки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА