Освен това Нинова предложи да се организира и паралелно преброяване на бюлетините, наравно с ЦИК

БСП внесе в парламента предложения за промени в Изборния кодекс. Това обяви председателят на левицата Корнелия Нинова. По думите й те са свързани с изчистване на избирателните списъци от "мъртви души" и видеонаблюдение на изборния процес.

Идеите си лидерът на БСП сподели с извънпарламентарно представени партии и неправителствени организации.

Освен това пред тях Нинова предложи да се организира и паралелно преброяване на бюлетините, наравно с Централната избирателна комисия. Утре консултациите на БСП продължават с още опозиционни сили.

БСП обсъжда действия за честни и свободни избори

 

 

Идеите са за изчистване на списъците с мъртви души чрез активна регистрация и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите вечерта след изборите. Това ще се случи в две части. 

Първо – предаване онлайн на целия процес на броене на бюлетини и съставяне на протоколи и правене на запис, който да бъде признат като доказателство в съда, ако се наложат съдебни процедури и обжалване на резултатите от изборите при съмнения за злоупотреби“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.