Германия е готова да затвори границите си

Страните членки на Европейския съюз трябва да подготвят още по-строги мерки, за да противодействат на разпространението на по-агресивни щамове на коронавируса през следващите няколко седмици.

Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка

Това се казва в публикуван днес доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, цитиран от Франс прес.

Здравната агенция на Евросъюза очаква бързо увеличение на случаите на зараза. И настоява също така за ускоряване на процеса на ваксинация срещу коронавируса.

Специална видеоконференция по въпроса се очаква тази вечер с участието на лидерите на страните членки на съюза.

Германия трябва да се отнесе сериозно към новата разновидност на коронавируса или рискува да се стигне до трета вълна на пандемията от COVID-19.

Кунчев: Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27

Това предупреждение отправи днес канцлерката Ангела Меркел и подчерта, че зимата ще бъде трудна. От канцеларията на Меркел заявиха по-рано днес, че Германия може да бъде принудена да затвори границите си, ако съседите й не предприемат мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

"Изследванията показват, че мутиралият вирус е много по-заразен от този, пред който бяхме изправени през последната година. Това е и основната причина за големия ръст на новите случаи в Ирландия и Англия. Мутиралият вирус вече е засечен в Германия, но не е доминиращ. Пандемията е историческа катастрофа в смисъла на природно бедствие. Нормално е всеки да гледа на тази пандемия като на бреме и когато то продължава много дълго време става все по-трудно да се справяме", заяви категорично Меркел.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БНР