Шифровачни устройства са намерени от водолази

Водолази са открили шест машини "Енигма" от Втората световна война в Балтийско море край бреговете на Германия, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти. Шифровъчните устройства са намерени в близост до малкия остров Шлаймунде, съобщават от археологическата служба на провинция Шлезвиг-Холщайн.

Продадоха на търг ръкописи на Хитлер (СНИМКА)

"Докато търсех изгубено витло, попаднах на куп изхвърлени машини "Енигма". Изглежда, че те отчасти са били направени неизползваеми, преди да бъдат захвърлени", казва Кристиан Хютнер, който е открил устройствата.

Машините са използвани от нацистите за кодиране на стратегически послания по време на Втората световна война. Математици в Полша успяват да разбият кода на "Енигма" в началото на 30-те години на миналия век. Те споделят работата си с британците в края на същото десетилетие и тайна група за разбиване на кодове, ръководена от математика Алън Тюринг, успява да предостави на съюзниците ключови разузнавателни данни.

Продават на търг в САЩ руски шпионски устройства

Една от машините "Енигма" е открита от водолази още през ноември миналата година и се реставрира в Археологическия музей в град Шлезвиг. Устройствата, локализирани от Хютнер, също ще бъдат реставрирани и в крайна сметка изложени на показ.

Защо кралските особи не използват фамилни имена? (СНИМКИ)

От археологическата служба казват, че все още не е ясно как машините са попаднали на мястото, където са намерени. Археолозите вярват, че много други устройства "Енигма" "дебнат" във водите край Германия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА