Доплатили сме 1,993 млн. лв. за реорганизация и посрещане на кризата, споделя още той

"Готови сме за трета вълна на коронавируса, касата много гъвкаво отговаряше на предизвикателствата, когато имаше хаос. Готови сме за следващите 6 месеца, да спазваме медицинските правила". Това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

"Платили сме за изминалата година 2,270 млрд. лв. за дейности, а сме доплатили 1,993 млн. лв. за реорганизация и посрещане на кризата", отчете той. 

При национални програми НЗОК плаща по 4 лв. на апликация.

По думите му 72 са прекратените лекарски практики, пациентите имат право веднага да изберат лекар. А ако личният лекар е в дългосрочен болничен, трябва да има заместници.

"Ще се срещнем с омбудсмана относно това, че никой не съобщава на пациентите, че личния лекар прекратява практиката си", обяви проф. Салчев.

НЗОК е платила 84,6 млн. лева за лечение на COVID-19 през 2020-а

Според него колко е престоят на пациента в болница е решение на лекаря – има минимален, а не максимален престой. Между 11 и 11,5 дни средно е престоят на пациент с коронавирус в болница. 

"Стигат до 40-45 000 лв. на човек дългите COVID-процедури в реанимация. Следващата седмица ще имаме среща с министъра за пост-COVID проследяването. Трябва да се реши дали ще бъде пътека, амбулаторна или клинична процедура",обясни управителят на НЗОК.

Идеята му е при социално значимите заболявания като сърдечно съдовите, които в момента се заплащат 25 % от НЗОК и 75 от пациентите, да се вдигне нивото на плащане от Касата, а пациентите да не плащат повече от НЗОК. Прогнозите са, че от другата година ще влезе в сила, ако бъде прието.

През изминалата година много пациенти останаха без личен лекар, защото джипита закриха практиките си. Защо - мнението на лекарите д-р Миндов, д-р Кокалов и д-р Николова потърси Живка Зехирова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.