Това стана ясно след Европейския съвет

COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа. Това заяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентната среща на лидерите на Европейския съюз. И добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

От Брюксел се надяват до март месец 70 на сто от населението в Евросъюза да бъде ваксинирано.

На онлайн заседанието бяха обсъдени пътищата за ефективно справяне с разпространението на новите и по-заразни варианти на коронавируса. Лидерите искат да се избегне ново затваряне на граници, за да няма хаос с пътуванията.

„Смятаме, че трябва да се споразумеем за общи елементи, които да бъдат включени в тях за медицински цели. На по-късен етап ще решим дали и при какви обстоятелства тези сертификати могат да бъда използвани”, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

За да се ограничи заболяването Брюксел планира до март тази година в страните членки да бъдат ваксинирани 70% от населението.

Европейската комисия предлага създаването на "тъмночервени зони" в Евросъюза, от които почти всички пътувания ще бъдат нежелателни.

„Предлагаме нововъведената категория тъмночервена зона, която показва, че в тази зона вирусът циркулира в много висока степен. На хората, пътуващи от тъмночервените райони, може да се изисква тест преди заминаване, както и да бъдат поставени под карантина след пристигането си. Това ще се прилага вътре в Европейския съюз”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Председателят на Комисията каза още, че всички несъществени пътувания трябва да се избягват.

"Идеята зад "тъмночервените зони" е, че това ще бъдат епидемиологични зони, а не разделение между различните държави членки, където ситуацията е различна. Ние можем да овладеем вируса само с по-целенасочени мерки, а не нежелани такива, като затваряне на граници. Това може тежко на навреди на нашите икономики, но няма да спре вируса", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Лидерите на Общността се договориха, че е възможно да приемат общи стандарти за ваксинационни паспорти за медицински цели. Решение по въпроса обаче ще бъде взето по-късно, тъй като Испания и Гърция настояват те да се използват и при пътуване.

Ще се търси начин и тези, които не искат ваксина, да не станат обект на дискриминация. Брюксел иска още проучванията за мутации на коронавируса да се повишат пет пъти, за да се проследява разпространението на заразата.

Евролидери: Паспортът за ваксиниране да е медицински документ

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.