Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка

Пети блок на атомната централа в Козлодуй е бил спрян аварийно тази нощ. Защитите на реактора са сработили и са го изключили малко след 1 часа. Веднага са ангажирани допълнителни монщности от водни и топлоцентрали, за да се компенсира загубата на напрежение. Отговорните служби са категорични - няма нито изтичане на радиация, нито опасност за хората по някаква друга причина.

Двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй” са по 1000 мегавата. Така с изключването на единия, мощностите, произвеждани от атомната централа, падат наполовина. Това, което официално се знае, е че Пети блок на централата е изключил при техническо обслужване. Веднага Електроенергийният системен оператор е започнал да подава електричество към мрежата със заместващи мощности. Правят се опити Пети блок да заработи още днес.

Автоматичната защита на Пети блок се е задействала при рутинни операции в атомната централа.

„Влязох във връзка с изпълнителния директор рано сутринта и от него разбрахме, че в 01:17 при технологична операция задейства автоматична защита на Пети блок“, заяви Рамадан Аталай, член на Енергийната комисия в парламента.

Тази операция засяга модули извън самия ядрен реактор. „Трябвало е да бъде извършено техническо обслужване на шкаф, който захранва датчици. При това техническо обслужване се е случило задействане на блокировки и защити, които са предизвикали спиране на главни помпи и съответно е сработила защитата на реактора”, каза Цанко Бачийски, който е председател на Агенцията за ядрено регулиране.

Защо се е включила защитата още не е ясно. „Реакторът е приведен в безопасно състояние”, посочи още Бачийски.

Електроенергийният системен оператор е активирал веднага резервни енергийни мощности, за да няма проблеми с електрозахранването в страната. 

„Всичко е балансирано и българските граждани не трябва да се притесняват за сигурността за подаването на електрическа енергия към всеки един от тях”, заяви Ангелин Цачев - изп.  директор на Електроенергийния системен оператор.

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност

И от Агенцията за ядрено регулиране, и от Министерството на енергетиката са категорични, че няма опасност за хората.

„Колегите са започнали изясняване на случая. Установили са, че няма никаква опасност, няма никакво радиационно замърсяване, няма изхвърляния на радиоактивни вещества”, заяви Цанко Бачийски.

„Искам да подчертая, че няма авария и няма основание за безпокойство сред българските граждани”, категорична бе Теменужка Петкова.

„Шести блок работи нормално, на пълна мощност. Електроенергийната система на страната е стабилна, активирани са централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Така че електрическата енергия за страната е гарантирана”, каза още тя.

НОВИ МОЩНОСТИ: Старт на проучванията за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Подобни ситуации не са прецедент и могат да се случат и в бъдеще. „На всяка една централа или всяка една мощност, която произвежда електрическа енергия, може да се случи подобна ситуация”, коментира Петкова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.