На ГКПП „Промахон“ на пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната, съобщиха от МВнР.

От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код.  Остава в сила и задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП.

Компаниите, предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди качването в превозното средство. При липса на такъв, транспортната компания носи отговорност за връщането на пътника в началната дестинация.

Пристигащите в Гърция граждани подлежат на задължителна 7-дневна карантина, като тя продължава 14 дни, в случай че резултатът от бързия тест е положителен. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Гърция започва ваксинирането на втората приоритетна група в страната

От МВнР припомнят, че изключение от изискването за тест - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП - има за шофьорите тежкотоварни превозни средства, осъществяващи търговски превози.

От външното ни министрество заявиха още, че бизнес пътуванията са разрешени единствено по изключително неотложни причини. "Препоръчваме на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти на сухопътна граница своето пътуване, когато то е по бизнес повод, както и конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати на гръцка територия. Тези, на които бъде разрешено влизане в страната, а след това я напуснат, няма да бъде разрешавано повторно влизане до изтичане на срока на действие на настоящите мерки.", се казва още в прессъобщението. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.