Той ще бъде показан на изложба, която ще се проведе от 20 януари до 24 март

От 20 януари до 24 март Детският научен център “Музейко” представя една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Репликата е единствената, която пристига в Европа – след нейния престой в Природоисторическия музей във Виена (Vienna Natural History Museum).

Изложбата се осъществява по повод 50-годишния юбилей от успеха на мисия “Аполо” 11 и Нийл Армстронг - първият човек, прекрачил в друг свят.

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо” 11.

Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21-ви юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната.

След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Нийл Армстронг (с номер А-7L), създава 15 лимитирани реплики на уникалната космическа екипировка.

Юбилеят от полета и новите технологии позволяват днес костюмът да бъде мултиплициран с помощта на 3D-сканиране.

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на милиони хора в цял свят не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Скафандърът очаква посетителите на Детския научен център от днес с любопитни и малко познати факти, а престоят му ще бъде съпътстван с вълнуващи дейности, които предстоят през следващите месеци.

Репликата на космонавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“ 11 гостува у нас, благодарение на Посолството на Съединените Щати в България, и е предоствена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.