Начинът на разпространението и публиката им са много различни

Два документални филма предлагат различни гледни точки преди годишнината от 76-дневната блокада на Ухан, където беше открит коронавирусът, съобщи Асошиейтед прес.

Начинът на разпространението и публиката им са в рязък контраст.

Единият филм е с подкрепата на правителството. Той възхвалява пожертвователността на Ухан. Прожектира се в цял Китай, като е насочен към хората, одобряващи начина, по който управляващите реагираха на епидемията.

СНИМКИ ОТ ПРИЗРАЧНИЯ ГРАД УХАН ПРЕДИ ГОДИНА ВИЖТЕ ТУК

Вторият филм се разпространява само в интернет. Негов автор е концептуалистът и дисидент Ай Вейвей.

Китайското правителство се стреми да отхвърли всякакви обвинения за произхода на пандемията и изгради история за триумф над вируса чрез телевизионни предавания, кампании в социалните мрежи, книги. То възхвалява лекарите, медицинските сестри, ваксинационната кампания. Каквито и да е критики се потушават.

Документалният филм „Дни и нощи в Ухан” е с участието на 30 кинодейци. Той показва страданията на 11-милионния град, на жителите, медицинския персонал и работещите на първа линия.

Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

Докато „Дни и нощи в Ухан” се ползва от силната подкрепа на държавата, фестивали, киносалони и стрийминг канали, включително „Амазон” и „Нетфликс” отхвърлят „Коронация” на Ай Вейвей. Той обяснява цензурата със страх управляващата партия да не бъде засегната.

„Не ме интересуват филмовите фестивали. Но те са платформа, те би трябвало да представят съдържателни филми. Това е тяхно задължение. След като не си изпълняват задължението, ме е срам заради тях”, заяви Ай Вейвей на виртуална пресконференция.

Блокадата на Ухан, наложена на 23 януари, по-късно беше разширена до околни райони. Около 56 милиона души останаха затворени в домовете си.

„Пропагандният” филм представя официалната версия, че мерките на правителството, включително и блокадата, са осигурили безценно време на света, за да се подготви за пандемията. Несъгласните с това твърдят, че потайността на властите и слабите мерки за контрол са дали възможност за първоначалното разпространение на вируса.

Спрелият живот в призрачния град Ухан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Филмът на Ай Вейвей показва епидемията през очите на строителни работници, доставчици, медицински персонал и жители на Ухан. Той е колаж с кадри, заснети от приятели, колеги, аматьори, някои от които остават анонимни. Филмът показва болката на болните от COVID-19 в Китай с кадри как те не могат да дишат, докато медицински лица в защитно облекло се опитват да им помогнат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА