Експерти предупреждават за трета вълна на коронавируса

В „Пирогов” вече са приети за лечение двама пациенти със съмнение, че са носители на новия вариант на COVID-19. Общо пет са българите, хванати само в лабораторията на спешната болница с мутацията на вируса, за последните 24 часа.

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов прогнозира начало на трета вълна на заразата у нас, която все още е в много начален стадий. За това заговориха и вирусолози, които призоваха за затягане, а не за разхлабване на мерките у нас.  

Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България

Сърцевина, обвивка и шипчета. Три гена, от които се състои познатият ни досега вариант на коронавируса. PCR пробата е положителна, ако отчете наличието и на трите гена. През ноември лаборантите в „Пирогов” виждат няколко изследвания, в които един от гените липсва.

S-генът, който изчезва - това са така наречените шипове на коронавируса. Модификацията е точно в тях - реално част от шипа е променен и не може да бъде извършена детекция в апаратурата, която прави PCR тест”, обясни проф. Балтов.  

„В края на ноември за първи път имахме четири такива случая при хора, които се бяха върнали от Англия”, добави още директорът на болницата.

През последните няколко дни положителните PCR проби с изчезнал S-ген стават все повече в „Пирогов”, заяви проф. Балтов.

„Вчера беше най-сериозният ден, в който хванахме реално трима външни, дошли само за взимане на PCR тестове и отделно двама наши пациенти, които са лежащо болни, които също са отрицателни на S-гена. Има и повишаване на случаите, но виждаме, че вече има и хора, които приемаме за лечение”, коментира още той.

Всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас – съмнителна за новия вариант

Липсата на S-ген в PCR изследването обаче не означава непременно, че става дума за наличие на английски вариант, твърдят здравните власти.

„Само за пример ще ви кажа, че във Франция около 50% от пробите, които са изследвани последната седмица, са без този S-антиген, но от тях само 4% са излезли като английски вариант”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Последната дума дали английският вариант е у нас ще имат експертите от Националния център по заразни и паразитни болести, които в момента изследват 100 съмнителни проби, включително и тези от „Пирогов”. Независимо от резултатите обаче вирусолозите са категорични, че новата вълна на пандемията няма да ни подмине.

„Да мислим за това, което се задава, и да реагираме адекватно. Когато вземеш по-късно мерки, дори и те да са много строги, вече не са толкова ефикасни. Ние имаме предимството, че сме предупредени, т.е. видели сме какво се случва”, коментира зам.-директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Акад. Петрунов: Нови варианти на COVID-19 ще продължават да се появяват

Медиците очакват нов натиск върху системата, който да е по-голям от пиковете до момента. „Ако, за съжаление, разпространението е такова, каквото е в момента във Великобритания, нищо чудно да е така”, смята проф. Балтов.

„Никой не е готов в света за трета вълна, само че сме много по-подготвени - и като организация на болниците, и като възможности за диагностика и лечение. Дори и като подготвеност на самите хора”, уточни доц. Кунчев.

Официалните резултати има ли заразени с новия щам в България се чакат до дни. Според вирусолозите вече има достатъчно натрупани данни, че новата версия на коронавируса засяга най-вече по-младите хора. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.