Причината е зачестилите кражби в домовете на възрастни хора

Полицаи влизат в малките населени места, за да пазят възрастните хора и домовете от кражби. Заради набези в Пловдивско МВР подсилва екипите по места, за да гарантира спокойствието на местните жители.

Допълнителни екипи на полицията започнаха да патрулират в населените места около Пловдив. Те обикалят малките улици и патрулират около къщите на самотно живеещи възрастни хора, които най-често са обект на престъпление. 

По данни на МВР, акциите вече дават  резултат върху нивото на битовата престъпност. 

Спецоперация срещу битовата престъпност в Пловдивско

Дядо Христо е на 86 години. Преди няколко месеца двама жители на ромската махала в село Трилистник влизат в дома му и му нанасят побой. Задигат сумата от 119 лева. Извършителите на деянието са разкрити за 12 часа и вече са с ефективни присъди в затвора.

Заради случаи като този се засилва присъствието на полицейски служители в селата.

„Тяхната основна цел ще бъде да достигат до всички отдалечени крайни улици в селата, да наблюдават криминалния контингент и жителите на тези населени места да се чувстват сигурни”, обясни Коста Кючуков, началник на РУ-Труд.

Според кмета на село Трилистник работата на патрулите в  малките населени места вече дават резултат.

 

 

„Нямаме незаконни влизания в жилищата, имаме спрени коли без номера, шофьори без книжка са заловени”, обясни Мирчо Петров, кмет на с. Трилистник.

Районните инспектори познават хората по места и това им помага в работата по време на патрулиране.

„Усещането е, че се чувстват по-спокойни, когато виждат полицейски автомобил да патрулира през тъмната част от денонощието”, заявява Атанас Христев, мл. полицейски инспектор.

През последната година броят на кражбите в Пловдивско е намалял с 20%.

Допълнителните екипи на полицията продължават да патрулират в населените места около Пловдив, както през деня, така и през нощта. 

Репортер: Илиян Велков

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.