Тази сутрин премиерът е на инспекция в Сливница

„Оглушителна е тишината и мълчанието от президента Радев по отношение на задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Русия”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Сливница. „До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат,  не влязоха да се регистрират, докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални ", напомни премиерът. „Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация. Тук става въпрос за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място - не", добави министър-председателят.

Премиерът Борисов предложи президентът Радев също да заяви какво мисли по въпроса. „Защото и Европейският съвет, и Европейският парламент, и Европейската комисия настояваме за незабавното му освобождаване", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на посещението в Сливница министърът на иконимиката Лъчезар Борисов, който също беше на място,  докладва на премиера, че в най-кратки срокове 370 млн.лв. ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката. „След като вече получихме одобрението на Европейската комисия, от другата седмица през НАП започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн.лв.", заяви министърът  на икономиката. Министър Борисов посочи още, че по процедурата за подкрепяне на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн.лв., а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3.5 млн.лв.

Кметът на Сливница Васко Стоилков показа на премиера и на министъра на икономиката обновения с европейски средства център за социална рехабилитация и интеграция на децата с увреждания до 16 години. В близост до него е и медицинският център, който е ремонтиран със средства от държавата по линия на програмата „Красива България”.

Що се отнася до образованието Борисов обяви, че от 4 февруари ще работят и залите за извънкласни дейности. „Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението“, заяви Борисов.  Той посети Младежкия център за извънкласни дейности в Сливница. Премиерът добави, че много тънък е балансът при прилагането на противоепидемичните мерки и изключително внимателно трябва да се действа по отношение на разхлабването им.

Министър-председателят акцентира, че всекидневно се следи ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас и всяко едно решение се взима с цел опазване на здравето и живота на българските граждани.

По време на посещението си в Сливница, премиерът Борисов разгледа Младежкия център. Сградата е бивш военен клуб, реновирана е по проект към Държавен фонд „Земеделие“ на стойност 390 000 лв. и със средства на общината в размер на 110 000 лв.

Преди пандемията центърът е посещаван от 1000 деца седмично, където се провеждат занятия по народни и модерни танци, музика, рисуване и др. Кметът на града Васко Стоилков изказа благодарност към правителството за финансовата подкрепа през последните години за реализирането на различни инфраструктурни проекти в града като благоустройването на парка, реновирането на площада и спортната зала. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.