Обещават, че това е само началото на недоволството

Протест на собствениците на заведения и фитнес зали в Перник. Те поискаха позволение от правителството да отворят от 1 февруари. Готови са и да работят въпреки забраната.

Ангел Вангелов е собственик на заведения и фитнес зали в Перник. За него работят 24 души, на които вече няма как да плаща. Смята, че е крайно време за отваряне и затова е организирал и колегите си в града да излязат на протест.

566 нови случая на COVID-19 за денонощие

„Бизнесът не оцелява. В момента всички сме на предела на възможностите си. Наистина вече не се издържа. Нямаме финансовата възможност, като не работим да осигуряваме персонала”, обясни Вангелов.

Помощ от държавата също не идвала. „От 27 ноември хората не са взели, близо два месеца, 1 лев. Получили са си заплатите за ноември месец, които работодателите имахме да им даваме. Оттогава вече край. Не искаме пари, искаме да работим”, допълни Ангел.

„Вече сме на ръба на пропастта. Нито имаме преведени пари, нито нищо. Сметки не можем да си плащаме, изключително трудно е”, сподели Десислава Давидкова.

Подобно е положението и с бизнеса на Робърт Александров. „Ние няма да можем почти да отворим. Ще е с намален капацитет, ще е с намален персонал, няма да бъде същото, каквото беше”, коментира той.

Ангелов: Постепенно разхлабваме мерките, връщаме си живота (ВИДЕО)

Въпреки протеста, от Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов беше категоричен – заведенията не отварят. „Ще си дадем 14 дни, в които да наблюдаваме, за да можем да предприемем следващата крачка. Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск”, категоричен беше той.

За момента ресторантьорите в града не са решили дали да отворят протестно обектите си на 1 февруари. Решение за това ще има през следващите дни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.