Ако парламентът не насрочи дата за президентски избори, това би значело конституционна криза, добави той

"Ако имаме неуспешен проучвателен мандат, започва въртележка. Дава се възможност за политически консултации, възлага се мандат на втората по големина ПГ, има отново 7-дневен срок за изпълнение. При третата стъпка държавният глава възлага по своя преценка на някоя от другите ПГ. Това не го обвързва с тази партия". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS специалистът по конституционно право Борислав Цеков.

Той обясни, че за 20-25 дни се извървяват трите стъпки, за 10 дни пък става ако е само 1 проучвателен мандат. 

По думите му при 4-годишен изтичащ мандат, действащото правителство подава оставка при избиране на нов парламент. А вотът на недоверие ще бъде безпредметен когато парламентът е вече свикан и се върти рулетката. 

"Не е предвидена процедура, ако парламентът не насрочи дата за президентски избори. Не е възможно да се случи, защото независимо от пристрастията, може да се създаде конституционна криза", разкри Цеков. 

"Търговията с гласуване би била отворена много повече при гласуване по пощата", смята той.

Според него в следващите 4 години не може да се избере и селски кмет-републиканец без одобрението на Тръмп.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.