Коментира микробиологът от БАН проф. Андрей Чорбанов

Генофондът е важен за това колко ще се разпространява новият вариант на коронавируса в различните региони. Това, че той се разпространява във Великобритания, не значи, че толкова бързо ще се разпространява и у нас. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA” имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов.

266 нови случая на COVID-19 в страната

„Това, че този вирус е по-заразен във Великобритания, особено в южната част, това, че в този генофонд има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото у нас. Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID. Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания. Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.

„Човек, преболедувал COVID-19, със сигурност ще бъде защитен срещу новия вариант”, смята още проф. Чорбанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.