Едва тогава може да започне масовото ваксиниране, обясни директорът на ИАЛ

Към месеците април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на населението. Това обясни в предаването „Неделяна на NOVA” директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

266 нови случая на COVID-19 в страната

Още утре ще има нова доставка на ваксини от Pfizer - 14 040 дози. На 1 февруари ще има още една доставка от над 35 00 дози. Така здравните власти у нас очакват да бъдем компенсирани за по-малкото получени при предишните доставки.

От ваксините на Pfizer и Mоderna страната ни е заявила около 5 млн. дози.

Следващата седмица страната ни очаква и решението на Европейската агенция по лекарствата за Оксфордската ваксина.

„Работим с няколко сценария. Цифрите, които сме комуникирали до този момент, са базирани на изчисления за първа доставка през март”, заяви Богдан Кирилов.

За третата ваксина се очаква да има одобрение още следващата седмица и през февруари да започнат доставките. За четвъртата ваксина очакванията са скоро процедурата да влезе във финален етап и да се получи разрешение за употреба.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.